اثر هم افزایی ارتقادهنده ها بر کاتالیست کبالت در فرآیند فیشر تروپش | |
تعداد صفحات | ۴۰ |
نوع فایل | Word |
حجم فایل | ۱٫۷۹ Mb |
اثر هم افزایی ارتقادهنده ها بر کاتالیست کبالت در فرآیند فیشر تروپش
در این قسمت پروژه با موضوع اثر هم افزایی ارتقادهنده ها بر کاتالیست کبالت در فرآیند فیشر تروپش به صورت فایل word برای دانلود ارائه شده است.
قسمتی از متن پروژه در زیر نشان داده شده است.
۱- تاریخچه سنتز فیشر- تروپش
در سال ۱۹۰۰ توسط سابا تیر و سندرز [۱] کشف شد و بعدها در دهه ۱۹۲۰، زمانی که صنایع فولاد آلمان به دنبال روشی برای استفاده بهینه از گاز سنتز حاصل در فرآیند کک زنی فولاد می گشتند، توسعه یافت و صنعتی شد. دو دانشمند آلمانی به نام های فرانس فیشر و هانس تروپش، به دنبال روشی برای تهیه سوختهای هیدروکربنی از گازی که از زغال سنگ بدست می آمد بودند. در این روش ذرات زغال سنگ تحت فشار بخار آب به گاز سنتز و سپس به کمک کاتالیست های مناسب به هیدروکربن های سنگین تر تبدیل می شدند [۲].
پس از یک وقفه به علت کم بودن قیمت نفت خام و در نتیجه عدم صرفه اقتصادی برای تبدیل گاز به مایع و به دلیل تحریم های نفتی، این فرآیند در شرکت ساسول آفریقای جنوبی گسترش یافت بطوریکه یک واحد بسیار بزرگ سنتز فیشر- تروپش در ساسولبورگ و با استفاده از راکتورهایی موسوم به ارگ، راه اندازی شد. در سال های بعد شرکت ساسول با تاسیس واحدهای ساسول II و III گسترش چشمگیری یافت. نسل دوم راکتورهای بستر سیال و دورانی کاتالیستی و نسل سوم بستر سیال موسوم به سینتول در ساسول II و III راه اندازی گردید. در کنار شرکت ساسول، شرکت شل نیز کار ساخت یک واحد سنتز فیشر- تروپش موسوم به سنتز تقطیر میانی شله که از کاتالیست کبالت بهره می برد در بینتولوی مالزی را به پایان رساند. واحد مذکور در سال ۱۹۹۳، و با ظرفیت ۱۲۵۰۰ بشکه در روز تاسیس شد که در حدود نیمی از ظرفیت تولید این واحد فرآورده های میان
تقطیر و بقیه آن نرمال پارافین واکس و … بود. کشور قطر نیز برنامه های گسترده ای را در نظر گرفته است. به عنوان مثال در طی قراردادی بین شرکت ساسول و قطر یک واحد ۳۴۰۰۰ بشکه ای در این کشور ساخته شد (پروژه اوریکس ). همچنین ساخت یک واحد ۱۴۰۰۰۰ بشکه ای (پروژه پیرل) نیز در سال ۲۰۰۳ مورد توافق دولت قطر و شر کت شل قرار گرفت. فاز یک این پروژه در سال ۲۰۰۷ و کل پروژه در سال ۲۰۱۱ راه اندازی شد. در کشور نیجریه در سال ۲۰۱۴ یک واحد گاز به مایع توسط شرکت های ساسول و شورون با ظرفیت ۳۴۰۰۰ بشکه (پروژه اسکراوس) راه اندازی شده است. همچنین تاکنون کشورهای متعددی از جمله ترکمنستان، قزاقستان، چین، بولیوی و … برنامه هایی را در این خصوص اعلام نموده اند. دو شرکت ساسول و شل که تاکنون چند واحد صنعتی تحت لیسانس ساخته اند، به عنوان عرضه کننده دانش فنی در سطح جهان شناخته می شوند [۱ و ۲].
فرآیند فيشر- تروپش یک واکنش گرمازا است که حذف گرمای تولید شده برای کنترل فرآیند و جلوگیری از تولید محصولات نامطلوب و همچنین غیر فعال شدن کاتالیست بسیار مهم است. نخستین راکتورهای توسعه یافته در کمپانی روهر شیمی آلمان از نوع بستر ثابت بودند که در فشارهای متوسط ۵ تا ۱۵ بار کار می کردند. در این نوع راکتورها کاتالیست در پوسته راکتور قرار داشت و آب اشباع برای کنترل دمای واکنش درون لوله های اطراف بستر کاتالیست در حال حرکت بود [۱]. به دلیل راندمان پایین این راکتورهای اولیه، کمپانی های روهر شیمی و لورگی راکتورهای بستر ثابت چندلولهای در درون یک پوسته را که بعدها به راکتورهای آرگ شهرت یافتند توسعه دادند. در این نوع راکتورها که در فشارهای حدود ۲۰ بار کار می کردند، لوله ها پر از کاتالیست میشدند و گرمای واکنش را آب اشباع درون پوسته دفع می کرد. در آلمان در هنگام جنگ جهانی دوم، ۹ واحد با این نوع راکتورها ساخته شدند [۲]. جدیدترین نوع فرآیند فيشر- تروپش که از راکتورهای بستر دوغابی استفاده می شود توسط شرکت ساسول ارائه شده است [۲].
۲- طرح مسئله
کاهش منابع نفتی از یک سو و تقاضای روز افزون انرژی از سوی دیگر، اهمیت دستیابی به منابع انرژی در دراز مدت و تامین امنیت انرژی را برای کشور کاملا روشن می سازد. با توجه به داشتن منابع عظیم گاز (که بسیاری از این منابع در حوزه های مشترک با کشورهای حاشیه خلیج فارس قرار دارند) و نیز با عنایت به این نکته که توسعه پایدار جز با توجه و اهمیت به حفظ محیط زیست امکان پذیر نیست، لازم است از این منبع ارزشمند و پاک انرژی استفاده بهینه نمود. برای استفاده از گاز طبیعی مشکلاتی مثل دشواری حمل و نقل و همچنین عدم کارایی زیرساخت های موجود (که بر اساس سوخت های مایع طراحی شده اند) با سوخت های گازی، پیش روی قرار می گیرند. روشهای مختلفی برای انتقال انرژی از مخازن گاز طبیعی به بازار مصرف وجود دارد که در شکل (۱) نشان داده شده است.
فهرست عناوین
۱- تاریخچه سنتز فیشر- تروپش
۲- طرح مسئله
۳- جمع آوری تحقیقات مرتبط با موضوع
۱-۳- تعاریف، اصول و مبانی نظری
۱-۱-۳- ارتقادهنده های ساختاری
۲-۱-۳- ارتقادهنده های الکترونی
۲-۳- فلز فعال
۳-۳- پایه
۴-۳- ارتقادهنده ها
۵-۳- اثر شرایط عملیاتی
۶-۳- اثر نانوساختار
منابع
اثر هم افزایی ارتقادهنده ها بر کاتالیست کبالت در فرآیند فیشر تروپش | |
تعداد صفحات | ۴۰ |
نوع فایل | Word |
حجم فایل | ۱٫۷۹ Mb |